• Pauliina Heinänen

"Ystävyys, ilo ja vapaus" Musikanttien kolme parasta - toiminnanjohtaja haastattelussa

Päivitetty: 9o loka 2019

Lukuvuonna 2019-2020 Lastenkulttuurikeskus Musikantit viettää 15-vuotisjuhlavuottaan.


Lastenkulttuurikeskus Musikanttien juuret ulottuvat vuoteen 2004, jolloin Suvi Svetlana Nyström perusti ensimmäisen suomalais-venäläis musiikkileikkikoulun Itä-Helsingin Kivikkoon. Nykyään Musikantit tarjoaa kerhoja, kursseja ja tapahtumia laidasta laitaan niin musiikin, kielten, teatterin, liikunnan kuin kuvataiteidenkin saralla, sekä ylläpitää Kurkimäen Korttelitaloa, joka on kaikille avoin kohtaamispaikka.


Tätä kirjoitusta varten Musikanttien perustaja ja nykyinen toiminnanjohtaja sekä rehtori Suvi Svetlana Nyström valotti omaa näkemystään Musikanttien toiminnasta.

Suvi Lumityttönä jouluna 2013.

Miten päädyit perustamaan Musikantit, ja miten silloiset toiminnalle asettamasi tavoitteet ovat toteutuneet?


- Kun perustin musiikkileikkikoulun Musikantit vuonna 2004, opiskelin musiikkipedagogiksi Metropoliassa (ent. Stadia). Huomasin silloin, että venäjänkieliselle muskaritoiminnalle olisi kysyntää. Koin, että voisin hyödyntää kaksikielisyyttäni muskaritoiminnassa, ja tukea näin venäjänkielisten oman äidinkielen kehittymistä.


Olen tykännyt järjestää tapahtumia jo lapsesta asti ja tehdä asioita yhdessä muiden kanssa, joten haaveenani oli luoda yhteisö, jossa voisi rakentaa yhteistä tulevaisuutta ja toteuttaa tärkeitä asioita. Koen, että tässä olemme onnistuneet hyvin.


Suvi ja muskarilaiset vuodelta 2013.

Miten Musikantit ovat muuttuneet ja kasvaneet vuosien varrella?

- Musikanttien toiminta alkoi musiikkileikkikoulusta, ja kasvoi vähitellen Lastenkulttuurikeskukseksi. Aloittaessamme toiminnan Kurkimäen Korttelitalolla vuonna 2009 toimintamme laajeni entisestään. Alussa hain tuntumaa siihen, miten kaksi kulttuuria voi yhdistyä Musikanttien toiminnassa. Koen, että nykyään hahmotan paremmin, miten monikielisyys ja monikulttuurisuus on mahdollista yhdistää ja ottaa huomioon tarjoamassamme toiminnassa. Työmäärä on toki vuosien saatossa lisääntynyt, se on hyvä juttu!

Miten oma työnkuvasi on muuttunut vuosien varrella?


- Nykyään toimin Musikanttien toiminnanjohtajana ja rehtorina. Olen koulutukseltani pedagogi, en ensisijaisesti johtaja, joten hallinnollisiin tehtäviin kuuluvia valmiuksia olen oppinut käytännön kautta. Toisaalta koen, että myös pedagogisesta osaamisesta on hyötyä johtamistyössä. Olen muskariopetuksen lisäksi opettanut Musikanteilla pianonsoittoa ja teatteriryhmiä. Teatteriryhmiä opetan Musikanteilla vieläkin, mutta pääpaino on hallinnollisissa tehtävissä.


Suvi opettamassa vuonna 2017.

Mistä nautit Musikanteilla työskentelyssä?


- Olen todella ylpeä Musikanttien henkilökunnasta. Meillä työskentelee ihania ihmisiä, jotka ovat kaikki täysillä mukana tässä jutussa. Tunnen oloni Musikanteilla turvalliseksi, täällä on hyvä fiilis! Ja olen kiitollinen kaikille vanhemmille, jotka ovat mukana toiminnassa, jotkut heistä jo 15 vuoden ajan. Minusta on ihanaa nähdä, miten lahjakkaista nuoristamme tulee nuoria aikuisia, seurata heidän erilaisia polkujaan ja menestystään.


Missä näet, että Musikantit on seuraavan 15 vuoden kuluttua?


- Toivon, että olisimme tulevaisuudessa yhteisö, joka voisi olla tiiviimmin mukana tuottamassa kaupunkien ja kuntien kulttuuripalveluja, ja että kunnat voisivat hyödyntää kulttuuriosaamistamme entistä laajemmin. Haluan, että pystymme jatkossakin työllistämään osaavia, ammattitaitoisia opettajia, jotka olisivat muutoin ilman työtä. Haaveilen myös siitä, että jonain päivänä voisimme olla Suomen ensimmäinen ihka oikea lastenteatteri.


Suvi esittelemässä teatteriproduktiota keväällä 2019.

Kolme parasta asiaa Musikanteilla?


- Ystävyys.

On hienoa nähdä, miten ihmiset löytävät toisensa toimintamme kautta kielestä riippumatta, ja huomata, että ihmiset tutustuvat toisiinsa tarjoamiemme puitteiden ansiosta. Olen myös itse saanut paljon tärkeitä ystäviä Musikanttien toiminnan myötä.


Ilo. Parasta on, kun yhdessä työstämämme projekti onnistuu, ja kun näen lasten kasvojen loistavan oppituntien jälkeen. Yhdessä tekemisen ilo tuottaa valtavan hyvää oloa!


Vapaus. Olen iloinen siitä, että voimme yhdessä päättää mitä haluamme tehdä, jotta meillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Voimme mennä täysin lasten ehdoilla, eikä kukaan ulkopuolinen taho sanele meille toimintamme ehtoja. Tämä mahdollistaa sen, että voimme kokeilla vapaasti mikä toimii, ja mikä ei.


Suvi ja kesäleiriläiset vuonna 2018.

Mitä odotat juhlavuodelta?


- Odotan koko juhlavuotta kokonaisuudessaan. Emme juhli Musikanttien 15-vuotistaivalta minään tiettynä yksittäisenä päivänä, vaan koko lukuvuosi on juhlalukukausi. Odotan, että toimintamme kansainvälisyys ja monikulttuurisuus pääsee loistamaan lukuvuotena järjestämissämme tapahtumissa ja vierailuissa.


Tekemisen iloa jo vuodesta 2004!

207 katselukertaa
Lastenkulttuurikeskus Musikantit

musikantit@musikantit.fi

0102 190 190

Karpalokuja 7 A, Helsinki

Postituslista
Toimintaamme tukevat

© 2019 Toimintakeskus Semja ry |  Lastenkulttuurikeskus Musikantit. | All Rights Reserved.