• Pauliina Heinänen

Sergei Silkin työskentelee huumorilla ja ammattitaidolla, yhdessä lasten kanssa

Päivitetty: 10o loka 2019

Lastenkulttuurikeskus Musikantit viettää toimikautena 2019-2020 15-vuotisjuhlavuottaan. Juhlan kunniaksi jututamme Musikanteilla työskenteleviä lahjakkaita ammattilaisia. Juttusarjan toisessa osassa esittäytyy Musikanttien tuottaja ja jäsenpalveluista vastaava Sergei Silkin.


Hei Sergei! Miten päädyit työskentelemään Musikanteilla?


-Privet! Löysin mukaan Musikanttien toimintaan noin seitsemän vuotta sitten, kun etsin omille lapsilleni harrastuspaikkaa, jossa olisi mahdollista yhdistää sekä Venäjän että Suomen kielen ja kulttuurin opiskelu. Musikantit vastasi näihin tarpeisiin täydellisesti. Sen lisäksi, että toin mielelläni lapseni harrastamaan, tulin itse työkokeiluun Musikanteille. Työkokeilun ja vapaaehtoistyön kautta päädyin lopulta vakituiseksi tuottajaksi Musikanteille. Olen ollut näiden seitsemän vuoden aikana hetken päätoimisesti töissä muualla, mutta sekä minä, että Musikantit tulimme siihen lopputulokseen, ettemme pärjää ilman toisiamme. Myös kaikki neljä lastani opiskelevat edelleen Musikanteilla.Mitä työtehtäviisi kuuluu?


-Työtehtäviäni kuvaillessani minun on helpompi sanoa, mitä en tee: en piirrä tai laula. Toisin sanoen teen siis vähän kaikkea! Työskentelen erityisesti venäjänkielisten asiakkaiden kanssa, hoidan tiedotusta, opetan 40 lapsen tanssiryhmää, kirjoitan käsikirjoituksia, avustan teatteriryhmien opetuksessa ja toisinaan minut jopa löytää lavalta esiintymästä.


Tässä työyhteisössä työskentelemme nimenomaan yhdessä. Meillä on omat vastuumme, mutta osallistumme toisaalta kaikkeen: huolehdimme yhdessä siitä, että asiat tulevat hoidetuiksi. Kuten Suomessa on tapana sanoa, "pidämme silmämme auki". Suomalainen työyhteisö on mielestäni demokraattinen.Millainen työpaikka Musikantit on?


-Työpaikkana Musikantit on kaikkea muuta kuin hiljainen ja rauhallinen. Tiloissamme vierailee viikottain yli 1000 ihmistä, joista enemmän kuin puolet lapsia, jotka leikkivät, nauravat ja juoksevat ympäriinsä, mukaanlukien toimistoni edessä.


Edellisen työpaikkani esimies kysyi minulta taannoin, mikä olisi unelmatyöni. Vastasin, että haluaisin olla töissä teatterissa. Koen, että jollain tapaa tuo unelma on toteutunut Musikanteilla. Tämä ei ehkä ole se teatteri, jonka silloin kuvittelin, mutta täällä saan työskennellä yhdessä lasten kanssa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Koen, että Musikanteilla voin yhdistää kaiken sen, mitä haluankin työssäni tehdä: opettaa, palvella asiakkaita ja työskennellä teatterin parissa.


Kolme parasta asiaa Musikanteilla?

-Luovuus. Musikanteilla minulla on mahdollisuus luoda uusia asioita.


Lapset. Mahdollisuus viettää aikaa lasteni kanssa ja jakaa mielenkiinnon kohteet heidän kanssaan.

Uuden oppiminen. Työskentelen ammattitaitoisien ihmisten kanssa, joilta opin koko ajan jotain uutta. Lisäksi olen oppinut paljon käytännöllisiä, teknisiä valmiuksia käytännön tekemisen kautta. Opin työssäni valtavasti joka päivä. Voisi sanoa, että elämä on vasta alussa näin 40-vuoden iässä!Mikä on sinusta tärkeää opettamisessa?


-Kun työskentelee lasten ja nuorten kanssa, on tärkeää olla heidän kanssaan edes jokseenkin samalla aaltopituudella. Tämä vaatii sitä, että on pysyttävä kärryillä esimerkiksi siitä, millaista musiikkia he kuuntelevat, mitä elokuvia ja sarjoja he katsovat ja millaista slangia he käyttävät. On pysyttävä koko ajan hereillä! Koen, että olen työssäni oppinut, miten kommunikoidaan lasten kanssa, jotka kasvavat kahdessa kulttuurissa.


Opettamisessa on erityisen tärkeää ammattitaito, sekä huumori. Huumori on tärkeää kaikessa mitä teen, ja pidän sitä yhtenä tärkeimpänä ominaisuutena ihmisissä sekä työssä että sen ulkopuolella. Siinä vaiheessa, jos kadotan huumorintajuni, toivon että minulle huomautetaan asiasta!


Mitä olet oppinut Musikanteilla työskentelystä? -Alkuaikoinani Musikanteilla olin yllättynyt siitä, kun näin toiminnanjohtajan ja opettajan Suvin tekevän korjauksia näytelmän käsikirjoitukseen lennosta, kun alkuperäinen ei sopinut sitä harjoitteleville lapsille. Olin hetken sitä mieltä, että Suvi tietäisi paremmin näytelmän ohjaajana, miten näytelmästä tulisi varmasti hyvä. Suvi vastasi ihmetykseeni, että lähtökohtana ovat lasten omat mielenkiinnon kohteet, joten ainoa tapa, jolla voimme tehdä näytelmän yhdessä, on se, että näytelmä on tärkeä ja kiinnostava myös heille, ja sen varmistaminen on meidän tärkein tehtävämme. Tämä lasten kanssa yhdessä työskentelyn tärkeys, ei heidän ohjaamisensa yläpuolelta, tai heidän alaisuudessaan työskentely, on ollut asia, jonka olen oppinut todella vasta tässä työssä.


Minusta on erityisen hienoa nähdä, että opettajamme ovat valmiita oppimaan myös itse. He todella kuuntelevat lasten näkökulmaa.

Haluatko lähettää terveisiä 15-vuotiaalle Lastenkulttuurikeskus Musikanteille?


Hyvää syntymäpäivää, Musikantit! Odottakoot meitä tulevaisuudessa uudet, tärkeät ja mielenkiintoiset projektit!

126 katselukertaa
Lastenkulttuurikeskus Musikantit

musikantit@musikantit.fi

0102 190 190

Karpalokuja 7 A, Helsinki

Postituslista
Toimintaamme tukevat

© 2019 Toimintakeskus Semja ry |  Lastenkulttuurikeskus Musikantit. | All Rights Reserved.