• Pauliina Heinänen

Musiikinopettaja Marko Annala oppii jotain uutta joka päivä

Lastenkulttuurikeskus Musikantit viettää toimikautena 2019-2020 15-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden kunniaksi jututamme Musikanteilla työskenteleviä lahjakkaita ammattilaisia. Juttusarjan kolmannessa osassa esittäytyy soitonopettaja Marko Annala.

Hei Marko! Miten olet päätynyt musiikinopettajaksi, ja työskentelemään Musikanteilla?

-Olen harrastanut musiikkia jo pienestä pitäen. Ajatus opettajuudesta syntyi ala-asteella, ja se on vain vahvistunut matkan varrella. Pidin ensimmäiset omat musiikkitunnit yläasteikäisenä ollessani tet-harjoittelijana. Tehtyäni lukiossa musiikin diplomin ja valmistuttuani musiikkiopistosta oli luonnollista jatkaa matkaa musiikin ja opettamisen parissa.


Valmistuttuani musiikinohjaajaksi kartoitin paikkoja, joissa minun olisi mahdollista työskennellä, ja hakeuduin sitä kautta Musikanteille. Olen ollut Musikanttien toiminnassa mukana nyt reilut 10 vuotta.


Mitä työtehtäviisi kuuluu tällä hetkellä?

-Toimin Musikanteilla yhtyesoitinopettajana, eli opetan lähes kaikkia bändisoittimia. Opetan akustista ja sähkökitaraa, rumpuja, pianoa, sähköbassoa sekä laulunoppilaita.

Millainen työpaikka Musikantit on?

-Musikantit on mielestäni hauska työpaikka, täällä on hyvät tilat työskentelyyn ja toiminta on kehittynyt vuosien varrella. Musiikinopetuksen tilat ovat laadukkaat, ja pystymme järjestämään hienoja konsertteja isossa salissamme. Täällä työskentelee paljon osaavia ihmisiä eri aloilta, mikä on mielestäni mahtavaa.


Kolme parasta asiaa Musikanteilla?


-Monipuolisuus. Täällä opetetaan monenlaisia eri asioita ja opetustarjontaa on laajasti. Koen, että toiminnassa pyritään yhteismeininkiin monesta eri kielestä huolimatta. Toiminnassa otetaan huomioon monet eri kulttuurit ja tehdään asioita yhdessä.


Puitteet. Musikanttien toimitilat ovat todella hienot, harvassa paikassa on esimerkiksi niin hienoa juhlasalia, kuin meidän käytettävissämme. Olen kuullut huhua, että tänne matkustetaan tilojemme takia kauempaakin!


Ihmiset. On hienoa työskennellä mukavien kollegoiden kanssa. Lisäksi oppilaat ovat mahtavia ja olen saanut seurata monen oppilaan kehitystä pienestä pitäen. On kiva huomata, että monet haluavat opiskella kanssani pitkäjänteisesti.

Mitä olet oppinut Musikanteilla työskentelystä?


-Opin joka päivä jotain uutta. Koska Musikanteilla ei ole pakko soittaa mitään tietynlaista musiikkia, soitamme usein kappaleita ja musiikkityylejä, joista oppilaat itse pitävät. Haluan kuulla, mistä lapset pitävät, ja mistä eivät. Tutustun itse uusiin artisteihin ja kappaleisiin ja opin uutta, kun lapset esittelevät minulle omia kiinnostuksenkohteitaan.

Jo ennen opettajan tehtäviä Musikanteilla työskentelin monipuolisesti musiikin kanssa, soitin ja opetin useita eri soittimia, työskentelin studiossa, sävelsin ja sovitin sekä tuotin erityylisiä teoksia. Musikanteilla olen pystynyt jatkamaan ja myös kehittämään näitä osa-alueita. Lisäksi olen saanut tietoa markkinoinnista, hallintotehtävistä ja työn rooleista organisaatiossa sekä kulttuurillisista arvoista.

Mikä on mielestäsi tärkeää opettamisessa?


-Opettamisessa on mielestäni erityisen tärkeää rauhallisuus ja empaattisuus. Sen lisäksi selkeys on hyödyksi. Yritän nähdä vaivaa sen eteen, että nuotit ja muut antamani ohjeet ovat tarpeeksi selkeitä ja yksinkertaisia, jotta ne helpottaisivat ja nopeuttaisivat oppimista. Hyvä opetus on johdonmukaista ja päämäärähakuista. Opettamisessa on myös tärkeää muuntautumiskyky. Se, että osaa suhtautua eri tavalla jokaiseen eri oppilaaseen ja erilaiseen temperamenttiin sekä monenlaisiin tapoihin oppia. On mielestäni tärkeää tuoda opetuksessa selkeästi ilmi se, mitä tehdään ja miksi.Millaisia terveisiä lähetät 15-vuotiaalle Musikanteille?


-Kannustan Musikantteja jatkamaan samaa rataa. Hyvällä meiningillä eteenpäin!


0 katselukertaa
Lastenkulttuurikeskus Musikantit

musikantit@musikantit.fi

0102 190 190

Karpalokuja 7 A, Helsinki

Postituslista
Toimintaamme tukevat

© 2019 Toimintakeskus Semja ry |  Lastenkulttuurikeskus Musikantit. | All Rights Reserved.